Norman Stone (1941-2019)

Az 1980-as évek végén Londonban találkoztam először Norman Stone-nal, aki akkoriban Oxfordból járt be, előadásokat tartott a Brit-Magyar Baráti Társaságban, a kommunizmus összeomlásáról, a valószínűsíthető rendszerváltozásokról. Az előadások mindig rendkívül szórakozatóak voltak. Bár provokáltak, de sohasem voltak esetlenek, és mindig megfűszerezte azokat szellemes anekdotákkal és megjegyzésekkel. Utána gyakran sor került a helyi ivóban egy-két (vagy három…) italra, aztán Charo-val, spanyol feleségemmel elvittük a Marble Arch-ig, ahonnan egy késői busszal visszatérhetett Oxfordba. Akkoriban Norman nemcsak a modern történelem professzora volt Oxfordban, Margaret Thatcher tanácsadója európai ügyekben, Thatcher alkalmi beszédírója, de médiasztár is volt, aki rendszeresen publikált országos lapokban és szerepelt a televízióban is. Mivel számos nyelven beszélt folyékonyan, média szereplései nem korlátozódtak az Egyesült Királyságra. Helyettes társelnöke volt – édesapámmal. Odescalchi Pállal – a Transylvania Direct-nek, amely könyvekkel, ruhákkal, buszokkal látta el az erdélyi magyar iskolás gyerekeket, akiknek a tanulását Ceausescu egyre jobban akadályozta. Az elnök Woodrow Wyatt volt, az egyetlen ember, akiről tudom, hogy rendszeresen éjjel kettőkor beszélgetett telefonon Mrs. Thatcherrel! Ekkoriban hallott Norman arról, hogy Oxfordban van egy fiatal magyar diák, Orbán Viktor. Meghívta ebédre, és megkérdezte, milyen volt az élet az akkori magyar rendszerben.

Az 1990-es évek végén Norman Törökországba költözött, megszakadt a kapcsolatunk, míg egy barátomtól meg nem tudtam, hogy Isztambulban Norman a szomszédja volt. Ez kb. 2010 körül történt. Pár évvel később Norman úgy döntött, hogy eladja isztambuli lakását és Budapesten vásárol egyet. Akkor megkérdeztem, hajlandó lenne-e megírni Andrássy Gyula életrajzát, mivel Wertheimer masszív, 3 kötetes műve óta senki sem próbálkozott komolyan ezzel a témával. Norman azt válaszolta, hogy felkérést kapott: írja meg a 20. századi Magyarország történetét, és ezért más lehetőségeket javasolt. Körülbelül egy évvel később megkeresett.

-Mark, találtál már valakit, aki megírja az életrajzot?
-Nem.
-Nem bánnád, ha én mégis elvállalnám?
-Ne tréfálj, hiszen eredetileg én kértelek fel erre.
-Akkor jó.
-És miért gondoltad meg magad?
-Megpróbáltam megírni a 20. század magyar történetét, de annyira lehangoló, hogy szükségem van valami menekülő útra. Andrássy nagy megkönnyebbülést jelentene….

Végül Norman kompromisszumra jutott. Megírt egy könyvet a magyar történelemről, kezdve 1848-tól és végezve 1990-nel. Kiegyensúlyozott könyv lett, mivel magában foglalta a béke és felvirágzás aranykorát, az 1867-es kiegyezéstől az első világháborúig. Ezt a korszakot Andrássy-kornak is lehet nevezni. A könyv 2019 januárjában jelent meg Londonban, „Hungary. A Short History” címmel. (A könyv magyarul augusztusban fog megjelenni a Pallas Athene kiadó gondozásában, a fordító Bánki Vera). Ezzel párhuzamosan dolgozott az Andrássy életrajzon is, kutatásokat végzett (az Andrássy Gyula Alapítvány közreműködésével). Kb. 100 oldalnyi kézzel írott jegyzetet hagyott hátra és az első fejezet készült el, amikor 2019 júniusában álmában érte a halál. Az életrajz majd elkészül, de már nem tudjuk meg, mit gondolt Norman Andrássyról. Mindenképpen pozitívan állt hozzá. Norman szerette Budapestet, Pest és Buda 1873-as egyesítésének az eredményét, ami jórészt Andrássy tevékenységének a következménye volt. Ennek ellenére sajnos nem tudhatjuk meg, hogy Norman hogyan látta Andrássyt, az államférfiút. Az életrajz terve tovább él, de már egy másik történész kezeibe kerül.

Odescalchi Márk
2020. május

Megjegyzés

Norman Stone utolsó írását az Oldie Magazine közölte 2019. december 31-én. A cikket Budapestről írta, Annabel Barber közreműködésével. A szöveg ezen a linken olvasható.

2019. október 23-án Londonban megemlékeztek Norman Stone-ról. Csatoljuk az ott készült filmet, a nagyszerű beszédekkel. Alant olvasható a szónokok listája a megszólalás sorrendjében. (Érdemes meghallgatni a zenét is).

1 Philip Mansel, történész
2 Daisy Goodwin, író, filmproducer
3 Michael Maclay, diplomata, történész
4 Michael Gove, kabinet miniszter
5 Andrew Roberts, történész
6 Jessica Douglas-Home, író, művész
7 Robert Harris, regényíró
8 Timothy Garton-Ash, történészprofesszor
9 Omer Koc
10 Marquess of Salisbury
11 Niall Ferguson, történészprofesszor
12 Rupert Stone, fia