Bryan Cartledge: Megmaradni

Bryan Cartledge: Megmaradni… A magyar történelem egy angol szemével című könyv bemutatója 2008. június 4-én, este 6 órakor lesz Nagy-Britannia budapesti nagykövetségén. Az eredeti könyv, melynek címe The Will to Survive: A History of Hungary, két kiadást ért meg angolul, s most az Officina Kiadó gondozásában jelenik meg magyarul az Ünnepi Könyvhét alkalmából. A könyvet John Lukacs történész professzor mutatja be és beszélget a szerzővel.

A könyvbemutatót követően a nagykövet úr zárt körű fogadást ad.

Levelek az Andrássy-házból

A General Press Kiadó 2007. május 29-én könyvbemutatót rendezett Budapesten, az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen a Levelek az Andrássy-házból (1864-1869) című kötet megjelenése alkalmából, melyet a 2007-es könyvhéttel egy időben mutattak be.

A gróf Andrássy Gyula alkalmazásában álló, egykori társalkodónő levelezés-gyűjteményének közzétételét Odescalchi Pál, az Andrássy Gyula Alapítvány megalapítója segítette elő. Ő is jelen volt az ünnepségen, csakúgy, mint Gergely András történész, az ELTE egyetemi tanára, aki a könyvet bemutatta és hosszasan méltatta, valamint Cieger András a General Press részéről, aki a bevezetőt írta a könyvhöz.

A következőkben rövid leírást olvashatnak a könyvről.

Levelek az Andrássy házból (1864-1869) címmel a 2007. évi könyvhétre jelent meg Mary Elizabeth Stevens magántulajdonban lévő angol nyelvű leveleinek magyar fordítását tartalmazó kötet. A levelek mindeddig ismeretlenek voltak a 19. századi magyar történelemmel foglalkozó kutatók előtt is (a forrásokat 1999-ben egy kis példányszámú kiadványban Londonban tették közzé: Letters from Hungary 1864 to 1869. Written by Mary Elizabeth Stevens to her mother and sister. London, PRP 1999.) A roppant érdekes hungarika-forrás nem a kiegyezés (a dualizmus) korszakának manapság már elég jól ismert politikatörténetéhez szolgáltat újabb adalékokat, hanem ennél sokkal izgalmasabb területekre nyújt bepillantást. A forrás értékét mindenekelőtt az adja, hogy segítségével pontosabb képet alkothatunk az 1860-as évek magyar arisztokráciájának életmódjáról, mentalitásáról, rejtett társasági viszonyairól (időnként pletykáiról), illetve szűkebben véve az Andrássy család magánéleti szokásairól, nevelési elveiről, életkörülményeiről stb. A könyv azonban nem csak a szakmabelieket érdekelheti, a laikus számára is szórakoztató, érdekes olvasmány.

Külön érdekessége még a kötetnek, hogy a levelek szerzője külföldi, ráadásul nő. Az 1860-70-es évek magyar történelmére vonatkozó levelezéseket és memoárirodalmi munkákat ismerve, ez meglehetősen ritkának mondható. A levelek egy angol nevelőnő (és nyelvtanár) szemével láttatják velünk a polgárosodás útjára lépett ország, a főváros és az 1867-es kiegyezést követő első magyar miniszterelnök, gr. Andrássy Gyula családjának mindennapjait. Ezt egészítik ki a hamisítatlan női megfigyelések: a magyar arisztokrata hölgyek által betöltött közéleti szerepekről, a társas érintkezés normáiról, a gyereknevelés elveiről, az öltözködési és étkezési szokásokról, a szórakozási, időtöltési lehetőségekről.

A mintegy 170 levelet a kiadás során szakszerű jegyzetapparátussal, tudományos igényű előszóval és névmutatóval láttuk el. Továbbá, kiadványunkban közzéteszünk több – családi hagyatékban lappangó -, eddig még sehol sem közölt fényképet is.

Kiadónk úgy véli, hogy a könyv 2007. évi megjelentetése méltó módon illeszkedik az 1867. évi osztrák-magyar kiegyezés 140. évfordulójához.

Kérjük, menjen az Könyvismertető oldalra, hogy további, a sajtóban megjelent ismertetőket olvashasson a könyvről.

Levelek az Andrássy-házból (1864-1869) – sajtószemle

Papiruszportál.hu Kulturális Honlap – 2007. május 29
ITT
Eredeti hivatkozás: http://www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=56&n=1574 

Papiruszportal.hu Kulturális Honlap – 2007. július 2.
ITT
Eredeti hivatkozás: http://www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=6&n=1614

Közéleti Gazdasági Krónika – 2007 június – Kultúra, Kiállítások, Könyvek
ITT
Eredeti hivatkozás: http://www.kronika.matav.hu/2007jun/Kultura.htm

Múlt-Kor Történelmi Honlap – 2007. június 9.
ITT
Eredeti hivatkozás: http://www.mult-kor.hu/cikk.php?article=17680

168 Óra Online – 2007. július 24.
ITT
Eredeti hivatkozás: http://www.168ora.hu/cikk.php?id=8125

Vas Népe (Szombathely) – 2007. július 23.
ITT