Andrássy Gyula Alapítvány

Andrássy Gyula kiállítás Gödöllőn

Az „Andrássy Gyula emmigrációs évei: 1849-1857” című kiállítás június 5-én, pénteken, délután 5 órakor nyílik meg Gödöllőn. A kiállításhoz Csorba László professzor írt bemutatkozó anyagot, melyet ITT olvashatnak.

A gödöllői kastélyban alig egy hónap múlva, 2009. június 5-én 17 órakor gróf Andrássy Gyuláról nyílik időszaki kiállítás, amely egy kiállítás-sorozat második része lesz: az Erzsébet királynéhoz közel álló férfiak kerülnek bemutatásra. Tavaly Rudolf trónörökösről nyílt kiállítás, az idén Andrássy grófról, jövőre pedig egy I. Ferenc Józsefről szóló tárlat van tervbe véve. A kiállítás célja az, hogy az emberek minél jobban megismerjék Andrássy Gyulát, ezt a karizmatikus egyéniséget, politikust, miniszterelnököt, később a Monarchia külügyminiszterét, aki emellett Magyarország egyik legnagyobb birtokosa és a királyné jóbarátja (és NEM TÖBB) volt.

A tárlat a szlovákiai Betléri Kastélymúzeum és a Homonnai Kastélymúzeum anyagával és bécsi anyagokkal is gazdagodik a magyarországi múzeumok anyaga mellett. Rendkívül jelentős ez a kiállítás, hiszen Magyarországon külön kiállítás még nem foglalkozott a gróf életével.

A kiállítás megnyitó utáni hétvégén, az ún. KORONÁZÁSI HÉTVÉGÉN (2009. június 6-7.) számos program között több ismeretterjesztő előadás lesz tartva, melyek ugyancsak az Andrássy családhoz és Andrássy Gyula grófhoz kapcsolódnak. Előadást tart szombaton (6-án ) többek között a Betléri Kastélymúzeum igazgatónője, Éva Lázárova a Betléri Kastélyról, Szilvia Lőrincikova muzeológus az Andrássyak műgyűjtéséről, vasárnap (7-én) F. dr. Dózsa katalin művészettörténész Erzsébet királyné és gróf Andrássy Gyula kapcsolatáról, és dr. Buzinkay Géza történész a gróf Andrássy Gyuláról megjelent karikatúrákról!

A kiállításhoz katalógus is készül, sok neves történész, művészettörténész írásaival. A tárlat 2009. szeptember 27-ig lesz nyitva.