Andrássy Gyula Alapítvány

Az Andrássy levéltár hazatérése

A  digitalizálási projektet a COVID-19 miatt több hónapra fel kellett függeszteni. Időközben a Szlovák Belügyminisztérium Levéltári és Iratkezelési Főosztálya úgy döntött, hogy az Andrássy-archívumot Rozsnyóra költözteti, ahol modern tömörraktárat építettek a gyűjteménynek. Ennek a döntésnek köszönhetően 2022 októberére a több mint 1250 dobozból álló teljes Andrássy-archívum Lőcséről Rozsnyóra került. Ennek az áthelyezésnek köszönhetően a családi levéltár visszakerült a családi birtokok, a Krasznahorka vára és Betlér közelébe.

Mark Odescalchi, a kuratórium elnöke Sidó Zsuzsa projektvezetővel és Eva Jergová levéltárvezetővel a rozsnyói levéltár új tömörraktárában.

Ugyanakkor döntés született arról, hogy a jó együttműködés folytatásaként az Andrássy Gyula Alapítvány és a Szlovák Belügyminisztérium közötti kizárólagos szerződést 2024. december 31-ig meghosszabbítják. A digitalizálási projekt 2023. eleji újraindulása óta a gyűjtemény mintegy 50%-a digitalizálásra került. A befejezés 2024-re várható.