Andrássy Gyula Alapítvány

Döntés az Andrássy Emlékmúzeum támogatásáról

2018 márciusában a kormány elhatározta, hogy kb. 1200 négyzetmétert megvásárol az Andrássy palotából, az I. kerületi önkormányzattól és Budapest városától (1087/2018 III 13 rendelet), az Andrássy Emlékmúzeum kizárólagos céljára, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum működtet majd, az Andrássy Gyula Alapítvánnyal együtt. Ezt a döntést megerősítette az 1081/2018 XII 21 sz. rendelet, amely megszabta a határidőket, amelyeken belül a terület hozzáférhető lesz. 2018. december 31-én megtörtént a tulajdonjog átadása. 2020 végére kiköltözik az épületből a Budavári Művelődési Ház, amely a terület egy részét elfoglalja. Nagyszerű új helye lesz a Krisztina tér 1. sz. alatti egykori Polgári Casino, amelyet a Művelődési Ház számára teljesen újjáépítenek.

A Bem rakpart az Andrássy-palotával, 1894.
Forrás: Fortepan/Kiss László, nr: 93368 (részlet)

Az állam által megvásárolt területből 390 négyzetméter az első emeleten van és a főlépcsőn érhető el. Ez a nagy szalonokat foglalja magába, ahol az állandó kiállítás lesz, amelyet a család következő tagjainak szentelnek: id. Andrássy Gyula; legidősebb fia, Andrássy Tivadar, az Iparművészeti Múzeum alapítója és Rippl Rónai József pártfogója; ifj. Andrássy Gyula, Tivadar öccse, az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó külügyminisztere, neves műértő és műgyűjtő. Andrássy Tivadar 1897-ben megrendelt egy ebédlőt Rippl Rónaitól, amelynek a másolata szintén ki lesz állítva, valamint az Andrássy Tivadar feleségéről, Zichy Eleonóráról készült nevezetes falikárpit,  ”A vörös ruhás nő”.

A múzeumnak ez a része a teljes terület kb. 30%-át foglalja majd el. Ennek több mint kétszerese, 800 négyzetméter a teljes földszint. Itt lesznek a múzeum időszaki kiállításai, a kutatók és szakemberek irodái, akik az Andrássy Levéltár digitalizálásán dolgoznak, a múzeumi személyzet helyisége, 110 négyzetméteres kiállító terem, látogató központ, a szponzorok klubja és az AGyA irodája. Az Emlékmúzeum működési terve rendszeres időszaki kiállításokról szól, amelyek érdekelni fogják a mai látogatókat, különösen a digitális és virtuális technológiákat ismerő fiatalokat.  E berendezéseket főként külföldi jogi személyek szponzorálják.

Rippl-Rónai József – Lazarine Baudrion: Vörös ruhás nő, 1898
Forrás: Iparművészeti Múzeum