Andrássy Gyula Alapítvány

Gróf Andrássy Gyula mellszobrának ünnepélyes felavatása Gödöllőn

2011-ben az Alapítvány megállapodott a Gödöllői Királyi Kastéllyal, hogy hosszú távú letétként rendelkezésére bocsátja Gróf Andrássy Gyula márvány mellszobrát, Siklódy Lőrinc erdélyi szobrászművész alkotását, ami ünnepélyes keretek között emlékezik meg Andrássy és a Királyi Kastély közötti kapcsolatról. Andrássy miniszterelnökként 1867-ben szerezte meg a kastélyt az államtól az új királyi párnak szánt koronázási ajándékként. A szobor Deák Ferenc portréja mellett a Koronázási teremben lesz kiállítva a nagyközönség számára. Így az 1867-es, Ausztriával kötött Kiegyezés két megtervezője egymás mellett kerül bemutatásra.

A műalkotás átadására ünnepélyes szoboravatás keretében került sor 2011. június 23-án a kastély Koronázási termében. Az esemény házigazdai szerepét a magyar külügyminiszter vállalta el, ami egybeesett a magyar EU-elnökséggel, és így külföldi képviselők is nagy számban voltak jelen.

Martonyi János külügyminiszter, Mark Odescalchi alapítványi elnök, és Gönczi Tibor kastélyigazgató köszöntötték a vendégeket, majd Martonyi és Odescalchi urak felavatták a szobrot.

Martonyi külügyminiszter elmondta, megtiszteltetés számára, hogy e rendkívül jeles elődjét, az Osztrák-Magyar Monarchia első magyar külügyminiszterét ünnepelheti.

Rokonszenves beszédében párhuzamot vont aközött, hogy Andrássy hogyan tartotta fenn a stabilitást a Monarchia idején, és ma milyen hasonló kérdéseket kell mérlegelni a térségben. Az eseményről készített fotók alább láthatók: