Andrássy Gyula Alapítvány

The Will to Survive

A The Will to Survive londoni könyvbemutatója 2006. április 5-én zajlott le a Magyar Kulturális Központban. A megjelentek közt volt Szombati Béla, az Egyesült Királyság magyar nagykövete. John Lukács professzor és Péter László professzor beszédeikben méltatták a könyv történelmi pontosságát, objektivitását, és a szerző kitűnő írói stílusát.

2006 április 27-én John Nichols nagykövet volt kegyes fogadást adni a budapesti Brit Nagykövetségen, Sir Bryan Cartledge The Will to Survive: A History of Hungary című könyvének bemutatója alkalmából. A fogadáson számosan megjelentek, többek között helyi történészek, például Jeszenszky Géza volt magyar külügyminiszter, a Magyarországon élő brit közösség tagjai, és érdeklődő magyarok.

Néhány szavas köszöntője után Nichols nagykövet bemutatta Sir Bryant a közönségnek, aki – mint maga is brit nagykövet volt Budapesten 1980-től 1983-ig – lelkesen érdeklődik a magyar történelem iránt. Frank Tibor, az ELTE történelem szakának professzora ezután hosszasan beszélt a könyvről, megemlítve, hogy betöltötte azt a nagyon régi igényt, hogy létezzen egy korszerű magyar történelemkönyv angol nyelven is. Külön dicsérte objektivitását, s e célból felolvasott két fejezetet: egyet Horthy tengernagyról és kormányzóról, majd egy másikat a néhai kommunista vezetőről, Kádár Jánosról. Végezetül, Sir Bryan maga írta le pár szóval érdeklődését a magyar történelem iránt, s hangsúlyozta, hogy azért akart könyvet írni, hogy egy külföldi szemével mutassa be azt. Teljesen tisztában van azzal a ténnyel, hogy „néhány nézete nem lesz a magyarok számára kellemes”. Továbbá, kedvesen megköszönte az Andrássy Gyula Alapítvány támogatását, hogy segített a könyv megjelentetésében.

A könyv Budapesten 8.500 forintért kapható a Bestsellers könyvesboltban. A The Will to Survive: A History of Hungary című könyv kritikáit elolvashatja angol nyelven az Könyvismertető oldalon.